Používání paliva E10

V souvislosti se zařazením benzínu s označením E10 do nabídky čerpacích stanic se spousta řidičů obává dopadu tankování takto označeného paliva. Přinášíme oficiální stanovisko výrobce k používání E10 ve vozech Suzuki.

Firma Suzuki v obecné rovině potvrzuje, že čerpání paliva E10 s maximálním množstvím 10% etanolu (biosložky) je možné do všech vozidel SUZUKI určených na evropský trh, vyrobených po roce 1996. Přesné informace o použití paliv pro Váš konkrétní vůz vždy naleznete v příručce pro majitele vozidla daného typu.

Výrobce zároveň upozorňuje, že tankování paliva E10 není vhodné pro vozidla, které nejsou provozovány pravidelně, neboť vyšší procento biosložky v palivu, může vést k zanesení palivové soustavy, v krajním případě až k nepojízdnosti vozidla.

U vozidel, kde dochází k odstavení na delší dobu než 1 měsíc, případně s minimálním ročním nájezdem, Suzuki doporučuje tankování prémiových paliv s oktanovým číslem 95 a vyšším. Tyto paliva se většinově vyrábějí odlišnou technologií (ETBE) a palivo samotné má výrazně delší skladovatelnost.